dijous, 19 de febrer del 2009

Apunts de la nostra història des de l'any 1035 fins al 1097

Ramon Berenguer el Vell s'havia casat amb Almodís de la Marca i varen tenir dos fills bessons: RamonBerenguer II conegut amb el sobre nom de "Cap d'estopes "perquè teniamolta cabellera i rinxolada i Berenguer Ramon conegut amb el nom de"fratricida", però anem a pams i expliquem la història més a poc apoc i en més detall.

Del primer matrimoni de Ramon Berenguer el Vell havia nascut PereRamon i malgrat ser el primogènit, la seva madrastra Almodís no va parar de ferla guitza perquè volia que l'herència passés a nom dels bessons, que eren els seus fills. Vet aquí que el noi en Pere Ramon, que va notar ben aviat l'aversió de la seva madrastra, l'any1071 , en una discussió la va matar (aquest és el primer cas de violènciadomèstica que es coneix)

Quan va morí Ramon Berenguer I, va deixar laherència als seus fills bessons que no es podien veure, fins el punt que vaintervenir el papa i els va obligar a repartir-se el poder. S'havien agafattanta aversió que tenien estipulats uns dies concrets per ocupar el palau a fide que no es veiessin

Pocs anys després Ramon Berenguer II "elcap d'estopes" va anar de cacera aGualba, prop d'Hostalric i ja no vatornar. El varen trobar assassinat- i tothom, absolutament tothom, va donar laculpa al seu germà, encara que ell no l'havia mort personalment, doncs no era al lloc dels fets D'aquí li ve el nom defratricida. Futurament els nobles li van fer jurar que no tindria fills i queel Comtat passés a nom del seu nebot , fill de Ramon Berenguer II, que vapassar amb el nom de Ramon BerenguerIII.

Una vegada aclarida la situació Berenguer Ramones quedava com a regent fins que el seu nebot fos major d'edat i es dedicà a lalluita contra els sarrains, de vegades aliat amb altres moros, aliancesque el portaren a l'enfrontament amb elCID que feia el mateix joc però des d'una altra banda. Tots dos s'encarendiverses vegades però la de Tevar fou la decisiva, que acabà amb una gran derrota delscatalans i foren fets presoners el comte i molts dels seus principals guerrers,l'any 1090. El CID els va deixar anar amb la fixació d'un rescat que Berenguerpagà religiosament. Es diu que el CID es va quedar tan parat que es fes honor ala paraula donada que els va perdonar el rescat.

Amb el compte, Ramon Berengue III acaba aquestaespècie de culebró

Comença a governar l'any 1.097, quan tenia quinzeanys, tal com estava previst. En una propera ocasió parlarem d'aquest Comte,que té una estàtua a cavall a la via Laietana i quedurant el seu mandat Catalunya fa un ressurgiment

Entre tan Ramon Berenguer, i Berenguer Ramon no usheu fet cap embolic? Malgrat tot els seus pares sí que sabien qui eracadascú. Això és el que em penso..

Això és unapart de la nostra història real.

Malgrattot nosaltres estimem la nostra Història que em tots els seus personatges, positius inegatius, són el nostre passat.


Bibliografia consultada

Història de Catalunya de Ferran Soldevila

Història de Catalunya de Toni Soler

Història de Catalunya de Jesús Mestre i Godes

Història de Espanya de L'Institut Gallach


Josep Riera