divendres, 25 de març del 2011

FEINA DEL VOLUNTARIAT

Per en Josep Riera

PARTICIPAR ALS ALTRES DELS PROPIS CONEIXEMENTS

Jo dono classes de català a persones adultes des de fa molts anys. L’objectiu del que ensenya no és fer classes i ensenyar sinó que ha d’adonar-se que l’alumne aprengui. Cal preparar la lliçó que s’ha d’explicar i preveure algunes possibles preguntes que poden fer-li per tenir la resposta a punt. Ha d’exposar la lliçó de la manera més planera i entenedora possible deixant de banda qualsevol frase massa tècnica (que només serviria pel seu lluïment personal).

En relació amb la lliçó explicada, l’ensenyant pot fer un dictat clar i no massa llarg que se l’endurà a casa seva per corregir-lo i tornar-lo als alumnes una vegada rectificat. L’objectiu del dictat és veure si s’ha entès el que s`ha explicat.

També prepararà exercicis de la lliçó donada perquè els alumnes els facin a casa seva i que al rebre’ls corregirà oportunament i retornarà als alumnes una vegada arranjats.
És convenient que l’alumnat aprengui dels seus errors una vegada rectificats i retornats. S’aprèn molt més d’una paraula rectificada i mirada amb atenció ja que d’aquesta manera es grava més a la memòria de l’aprenent. És important observar tota la classe i, si un s'hi fixa, veurà fàcilment si hi ha algú que no ho entès gaire. Direm que s’explicarà tantes vegades com faci falta. De vegades es veuen cares d’interrogant i val a dir: “repetim la lliçó.?.”

La resta de l'article, en la nostra edició en paper, de propera aparició

EL RACó D’EN XAVI - “El Romance del Capitán Trueno”, a Gràcia.

Per en Xavi Gállego i Lucas

El passat 4 de març va tenir lloc a l’auditori de la Biblioteca Jaume Fuster un event singular: la representació de “El Romance del Capitán Trueno”, escrit pel Dr. Elías Bravo, destacat truenòfil – o “tronat”, com diem per aquí als seguidors d’aquest mític personatge d’historieta que va marcar a més d’una generació d’infants i joves i autèntic estendard -al costat de Mortadelo y Filemón-, de l’èxit de l’Editorial Bruguera, que també tenia la seva seu a Gràcia.

El “Romance”, obra en vers en què un trobador glossa les gestes del cavaller - que s’inicien en la Tercera Croada-, així com els seus orígens i les primeres aventures, acabant amb un epíleg majestuós, està musicada pel reconegut compositor gracienc Jordi Codina i en l’esmentada data va ser interpretada per l’Orquestra de Cambra Vila de Gràcia i per l’equip de veus “Nits de Teatre”, de Ràdio Gràcia. El “Romance” va ser estrenat per primera vegada a l’Escala l’any 2006 en un homenatge al personatge –se n’hi va inaugurar una estàtua- pel seu cinquantè aniversari.



L’acte, emmarcat en el 13è Cicle “Nits Clàssiques a Gràcia” es va celebrar amb motiu del 80è aniversari del creador literari del personatge, l’escriptor i guionista Víctor Mora Pujadas (Barcelona, 1931), que va assistir a l’auditori acompanyat de la seva dona i mà dreta, Armonía Rodríguez. Tots dos, així com els presentadors i els intèrprets, van ser efusivament aplaudits per l’auditori al complet –es va omplir de gom a gom- al final de la funció, que va durar prop d’una hora. 

Mora, creador de molts altres personatges de còmic, com ara El Jabato, El Corsario de Hierro, El Cosaco Verde o Dani Futuro, per citar-ne alguns, i que molts únicament recordaran pel Capitán Trueno, és també autor d’una obra literària de qualitat, per a molts desconeguda, tot i que també va ser valorada, com en el cas de “Els plàtans de Barcelona” (1963). Com a reconeixement a la seva figura, el hall de la Biblioteca ha acollit, organitzada pel Taller d’Història de Gràcia i el Col·legi de Periodistes de Catalunya, una exposició fins el 18 de març que reivindica el seu mestratge com a escriptor i coherent trajectòria com a persona. Qui ha pogut, a més, llegir les seves obres, identifica en les trames el mateix estil que els guions transpiren, així com les idees d’humanitat ,llibertat i lluita en contra de l’opressió dels més desfavorits.

La resta de l'article el trobareu en la nostra edició en paper, de pròxima aparició

ESTRENEM RECOLLIDA NEUMÀTICA

A poc a poc, l'Avinguda va prenent forma, nou arbrat, noves faroles, i la recollida neumàtica d'escombraries i residus.
Ens en felicitem, podrem oblidar els containers, les seves olors i els seus incendis.
Us adjuntem part del tríptic que l'Ajuntament ens ha fet arribar...



dimecres, 23 de març del 2011

LA CALÇOTADA JA TÉ CARTELL

No és una imatge de gran qualitat però l'actualitat i la immediatesa tenen, sovint, el seu preu.
Una calçotada popular, completíssima, només per 18 euros...
Us esperem aquest diumenge als jardinets de Bolívar!