divendres, 25 de març del 2011

EL RACó D’EN XAVI - “El Romance del Capitán Trueno”, a Gràcia.

Per en Xavi Gállego i Lucas

El passat 4 de març va tenir lloc a l’auditori de la Biblioteca Jaume Fuster un event singular: la representació de “El Romance del Capitán Trueno”, escrit pel Dr. Elías Bravo, destacat truenòfil – o “tronat”, com diem per aquí als seguidors d’aquest mític personatge d’historieta que va marcar a més d’una generació d’infants i joves i autèntic estendard -al costat de Mortadelo y Filemón-, de l’èxit de l’Editorial Bruguera, que també tenia la seva seu a Gràcia.

El “Romance”, obra en vers en què un trobador glossa les gestes del cavaller - que s’inicien en la Tercera Croada-, així com els seus orígens i les primeres aventures, acabant amb un epíleg majestuós, està musicada pel reconegut compositor gracienc Jordi Codina i en l’esmentada data va ser interpretada per l’Orquestra de Cambra Vila de Gràcia i per l’equip de veus “Nits de Teatre”, de Ràdio Gràcia. El “Romance” va ser estrenat per primera vegada a l’Escala l’any 2006 en un homenatge al personatge –se n’hi va inaugurar una estàtua- pel seu cinquantè aniversari.



L’acte, emmarcat en el 13è Cicle “Nits Clàssiques a Gràcia” es va celebrar amb motiu del 80è aniversari del creador literari del personatge, l’escriptor i guionista Víctor Mora Pujadas (Barcelona, 1931), que va assistir a l’auditori acompanyat de la seva dona i mà dreta, Armonía Rodríguez. Tots dos, així com els presentadors i els intèrprets, van ser efusivament aplaudits per l’auditori al complet –es va omplir de gom a gom- al final de la funció, que va durar prop d’una hora. 

Mora, creador de molts altres personatges de còmic, com ara El Jabato, El Corsario de Hierro, El Cosaco Verde o Dani Futuro, per citar-ne alguns, i que molts únicament recordaran pel Capitán Trueno, és també autor d’una obra literària de qualitat, per a molts desconeguda, tot i que també va ser valorada, com en el cas de “Els plàtans de Barcelona” (1963). Com a reconeixement a la seva figura, el hall de la Biblioteca ha acollit, organitzada pel Taller d’Història de Gràcia i el Col·legi de Periodistes de Catalunya, una exposició fins el 18 de març que reivindica el seu mestratge com a escriptor i coherent trajectòria com a persona. Qui ha pogut, a més, llegir les seves obres, identifica en les trames el mateix estil que els guions transpiren, així com les idees d’humanitat ,llibertat i lluita en contra de l’opressió dels més desfavorits.

La resta de l'article el trobareu en la nostra edició en paper, de pròxima aparició