dijous, 16 de maig del 2013

Crònica d'una trobada

Ahir dimecres, al vespre, en el marc d'unes trobades que volem que siguin més periòdiques, ens vam trobar els membres de la Junta de l'Associació amb un grup de veïns i veïnes associats, a les 19:30 al nostre local.

El motiu de la reunió era informatiu i, alhora, reivindicatiu.

Volíem explicar-los, de primera mà, on som en aquest moment en la idea municipal de convertir el solar de l'antiga "Casita Blanca" en un hort urb; en què consisteix aquesta proposta i en posicionar-nos-hi com a AAVV i com a col·lectiu de veïns.
També vam tocar a fons l'estat actual (gairebé difunt) del projecte Avinguda Hospital Militar - Farigola.
Vam, tractar qüestions al voltant de l'actualitat del barri.


En resum vam acordar que:


  1. La postura és contrària a la proposta municipal.
  2. L'actitud conciliadora mantinguda aquests darrers anys no ha estat positiva pel que fa a "resultats palpables" i, en conseqüència, no s'ha aconseguit com a Vallcarca que les reformes tirin endavant i que la veu dels veïns/nes sigui escoltada a l'ajuntament. Per tant, caldrà començar a preparar-se per mobilitzar-se, si les coses no canvien clarament i ràpida a millor, pel que fa a l'execució de l'esmentat Projecte
  3. Vam demanar l'ajut dels assistents en fer córrer entre els nostres conciutadans/es la necessitat d'implicar-se a fons en la lluita per aconseguir un barri millor, començant per omplir la sala d'Actes de la Biblioteca Jaume Fuster el proper dijous 23.

dimarts, 14 de maig del 2013

Curiosa iniciativa

És més que coneguda la dita que diu que una imatge val més que mil paraules.
Amb la foto que acompanya aquestes breus línies això es confirma sobradament.
En desconec l'autor/s.
Però m'agrada la iniciativa i el sentit de la imatge.

Una dedicatòria, un record al col·lectiu i al que representà la casita Blanca per Barcelona durant el munt d'anys en que funcionà...


Un encert encara que em consta que, a alguns, no els satisfà.
I és que d'opinions i de gustos, tants com persones.

El que dèiem una ben curiosa iniciativa...

dilluns, 13 de maig del 2013

Horts urbans, no tot és tan senzill

August Lorente i Tibau
Veí de Vallcarca.

Aquests dies, al carrer i pel barri, el tema de conversa estrella és la proposta municipal de convertir el solar de l'antiga Casita Blanca en un hort urbà que gestionaria un grup humà depenent de la Fundació Ametller.
Una fundació de la que no he sabut trobar una pàgina web pròpiament diata en el motor de cerca de Google (1ª página) però sí diferents comptes de Twiter, facebook, Linkedin... Sorprenent i paradoxal, oi?



Sembla que aquesta fundació centra la seva atenció en la promoció de la salut i en l'ajut a grups en risc d'exclusió social, per la qual cosa, d'entrada, em mereixen tots els respectes i un enorme aplaudiment. Més entitats així caldrien!
Malauradament, sembla que el nostre alcalde ha trobat en els horts un comodí. Reputats per la seva acció benefactora en gent gran o en col·lectius desafavorits, els horts urbans gaudeixen d'un prestigi que, al meu parer, es dimensiona en excés. Simplificant sembla com si a cada solar que sorgeixi l'hi posem un hort i ... què simpàtics i progres som!
Entenc les bondats, sobretot socials, de la iniciativa de la Casa Gran al respecte, però en discrepo profundament en el fons i en la forma, així com en l'oportunitat.

  • En la forma, per què crec que se'ns intenta "colar un gol". En aquest barri patim un retard de dècades en l'execució d'un pla de renovació urbanística que s'engegà amb l'ajuntament franquista d'en Porcioles. Un pla aprovat fa uns 13 anys i que en cap cas contemplava un hort urbà en aquest espai.
  • Discrepo en la forma ja que, si recordeu, ara fa just un any se'ns demanava als veïns (i més tard en seu del districte) idees per a usos dels espais buits que les obres anaven deixant, el famós PAM. Sembla ser que alguns veïns i associacions hi van participar (jo mateix amb la idea de fer una petita pista de bàsquet). Com no pot ser d'altra forma, els estaments polítics s'han passat les idees dels veïns i veïnes per on més els ha convingut. Llavors, per què demanen la notra opinió, la nostra iniciativa si els manca voluntat d'escoltar?
  • Discrepo en l'oportunitat ja que l'espai que es vol convertir en hort és molt cèntric al nostre barri. Des de quan els centres dels barris esdevenen horts? Aquest solar, rodejat per tres carrers és un espai de trobada i de pas de molts veïns i veïnes.
Crec que el que caldria fer és dignificar el solar, eliminant tanques, anivellant-lo, posant-hi (si no hi ha massa diners per urbaniutzar com ens mereixem) uns bancs i quatre arbres (millor en test) que facin ombra, instal·lant una llargament reivindicada  marquesina a la parada dels bus 22 i 28. El paviment es pot cimentar o fer un perímetre de ciment i grava en la part central.

Imatges del carrer d'Entença, sentit muntanya, a tocar de la Travessera de les Corts. L'antic espai d'unes cases enderrocades s'ha solucionat amb una urbanització modesta i  senzilla, probablement econòmica, però funcional per als veïns i joves de la zona. Un model, al meu entendre, perfectament extrapolable al solar en qüestió... 






Poques complicacions i pocs calés.
Tan difícil és?

Per tot plegat i com a resum...
  1. Convido a tots els veïns i veïnes a assistir a la reunió del proper 23 a la Biblioteca. Com més serem, millor. Junts hem de manifestar la nostra opinió, la nostra força.
  2. Rebutjo la proposta municipal per inadequada, inoportuna, errònia, per anar en contra d'un projecte que l'Ajuntament va aprovar al seu dia i que ara no compleix.
  3. Crec que cal convertir el solar en plaça, espai, cruïlla àmplia... en cap cas, en hort urbà.
  4. Considero que amb el retard de tants anys i amb la desinversió que pateix Vallcarca respecte d'altres barris de la ciutat de semblant tipologia, que se'ns vingui ara amb el conegut "no hi ha diners" esdevé del tot inadmissible. Sabem (per que no s'ho treuen de la boca) que l'ajuntament disposa d'una economia sanejada. Si tenen diners, que els inverteixin en dignificar Vallcarca i que acabin aquest etern projecte. O és que som ciutadans de segona?
  5. Una urbanització que, crec parlar amb el sentiment col·lectiu, no es pot deslligar de la que cal fer a l'antic solar del pàrquing de les "monges", a l'altre costat del carrer de Ballester. Per a mi, dos espais indissociables i que cal afrontar globalment, com un tot...
  6. Reforma ja i, si us plau,  deixin-se d'horts!
Com ja dèiem a l'entrada d'aquest post, res no és tan senzill!