dissabte, 28 de gener del 2012

BICIUTAT - Sortides des de Vallcarca - Rodejant l’urbs...

Publicaré en dues entrades, una preciosa excursió que, sortint de Lesseps i Vallcarca ens permet circumval·lar, gairebé al complet, la nostra ciutat. 
Es pot fer en un sol dia, ja que serien al voltant de 45 km, però ho presento en dues grans "circumferències". 
La primera, avui, vers el Besòs.
Properament, us explicaré una segona part, la que se'n va vers el Llobregat. 


Ferm: asfalt, camí
Durada: 1:48:00 hores
Distància: 29,81 km
Desnivell: 250 metres aprox.
Dificultat: senzilla. Alguns trams, especialment els primers quilòmetres, es fan sense carril bici, compartint calçada amb els cotxes. Es busquen carrers amb carril bici, carrers tancats al trànsit o amb poc volum de circulació.


Perfil de la nostra excursió, cota màxima, 100 metres
Sortirem des de la Plaça de Lesseps (I), enfilarem per Travessera de Dalt cap al camp Municipal del Nou Sardenya (preferiblement pujarem per sobre el túnel), seguirem per la Ronda del Guinardó, vorejant pel nord l’Hospital de Sant Pau, passarem el Passeig de Maragall i en diagonal prendrem el carrer de Ramon Albó i, després, el d’Arnau d’Oms, aquests dos ja per un modest carril bici que trobarem a la vorera esquerra. Passarem l’Heron City i la caserna dels Bombers i enfilarem cap a l’Avinguda meridiana per l’Avinguda Rio de Janeiro.
Travessarem la Meridiana en diagonal, prendrem uns 100 metres el seu lateral inferior dret (sortint de BCN) i girarem a la dreta pel passeig de Santa Coloma, amb àmplies voreres i trams de carril bici, passarem la comissaria dels Mossos i seguirem tot recte fins a passar el pont del riu Besòs.
Tot just travessat, cal girar a la dreta i, quan puguem, baixar per una de les rampes que donen accés al Parc Fluvial que segueix la llera d’aquest riu, passant per Santa Coloma i Sant Adrià. Aquí seguirem pel carril bici fins la seva desembocadura (II). Són 5 km de fàcil pedalar, per una àmplia calçada que compartirem amb vianants i força gent que gaudeix d’amplis espais ben cuidats.
Caldrà sortir en la darrera rampa, que es troba a l’esquerra, quan veiem una tanca que barra el pas a la platja. Aquí dalt girarem a la dreta, passarem per sota el pont del Tram Besòs, i sortirem a una àmplia explanada sense asfaltar. A l’altre costat, haurem de girar a l’esquerra i passar per sobre del pont que ens ajudarà a tornar a entrar a Barcelona.
En aquest punt podem seguir recte fins a trobar les instal•lacions del Fòrum.
L’altra alternativa és rodejar la central elèctrica a l’esquerra, seguint la llera del Besòs, rodejar la platja i accedir al Fòrum pel pas elevat que supera el Port de Sant Adrià (III, foto).

Passat el Forum seguirem la façana litoral de la ciutat. Podem escollir seguir per primera línia (platges de la Mar Bella, del Bogatell i de la Nova Icària)) o per l’altre costat de la Ronda Litoral, per les enjardinades voreres del carrer de Salvador Espriu. En ambdós casos, sempre per carril bici o per àmplies voreres sense semàfors.
En arribar a la Vila Olímpica, a la Plaça dels Voluntaris, travessarem el carrer de Marina, agafarem el carrer del Dr. Aiguader i vorejarem, per carril bici, les vies de l’estació de França (tindrem una llarga paret a la dreta) fins arribar al Pla de Palau, deixant la Barceloneta a l’esquerra. Rodejarem seguint el carril bici el Pla fins al Passeig de Colom, que prendrem a l’esquerra, pel carril bici, fins a la Plaça del Portal de la Pau (Colom), el Passeig de Josep Carner, rodejant per l’esquerra la Plaça de Drassanes. Passarem a la vorera contrària i travessarem el passeig de Montjuïc, passant per la caserna dels Bombers. Aquí enfilarem la carretera de Miramar (IV), en suau però constant pujada, rodejant els bonics jardins de Costa i Llobera, que bé mereixen una visita. Dalt, girarem a la dreta per evitar el túnel i accedirem als jardins de Miramar, on val la pena descansar i gaudir d’unes espectaculars vistes sobre la ciutat (foto).
Davant l'Hotel Miramar...

Baixarem pel passeig de Miramar a buscar el carrer Nou de la Rambla, travessarem el Poble Sec i el Paral•lel i, a la dreta, enfilarem la Ronda de Sant Pau i el carrer d’Urgell fins a la Plaça de Francesc Macià per un còmode carril bici (foto), durant uns 4,5 km.

Rodejarem la plaça per la nostra dreta, seguirem per l’Av. de Pau Casals, tombarem a la dreta pel carrer del tenor Viñas i baixarem un carrer a la dreta per enfilar el carrer de Laforja fins a trobar Alfons XII (passem Muntaner i Aribau). Girem a l’esquerra, travessem plaça Molina i la Via Augusta, superarem Balmes i pel carrer de Santjoanistes prendrem a l’esquerra el carrer de Vallirana que ens durà a la Plaça de Sant Joaquim. Seguirem a la dreta per Septimània i enfilem Lesseps, fi del nostre recorregut.

Per l’August Lorente
Veí de Gràcia i ciclista aficionat

FOTO DENÚNCIA

UN PERILL PELS VIANANTS i CICLISTES
Des de fa uns mesos observem una pilona d'aigües del Bombers, com podreu veure a les fotos que acompanyen aquest escrit, col·locada, al nostre entendre, amb poc criteri en un dels laterals de l'escola Rius i Taulet, a prop de la cruïlla amb el carrer de Maignon.
L'objecte del "delicte"
S'ha escollit per instal·lar-lo el punt més estret de l'ample vorera que, des de Lesseps, enllaça amb l'inici de l'Avinguda de Vallcarca, justament on la vorar pateix una retallada substancial, ja que s'hi ha habilitat un espai d'estacionament de vehicles de servei.
A més a més, s'ha col·locat més d'un metre endins des de la calçada.
Aquesta pilona suposa un evident perill per a vianants, però també a persones invidents o per als ciclistes de dia, però significativament més, de nit.
No està assenyalat de cap manera.

Com veieu en aquesta panoràmica, un desencert total...

Entenem que aquestes infraestructures són necessàries.
Des d'aquí demanem la seva reubicació en un altre punt més ample de la vorera, més proper a la calçada. També sol·licitem que es visualitzi millor (caixa protectora) o que s'assenyali degudament.