dimarts, 5 d’agost del 2014

Dignificar un espai. Selene

Selene fou per als grecs clàssics una deesa angular. El seu nom prové de "selas": llum, en català. Acabaria essent reemplaçada per la més coneguda Àrtemis. 
Era una deesa lunar, personificació de la Lluna i reina de les nits de lluna plena que il·lumina els homes i els déus, i filla dels titans Hiperió i Teia i tenia per germans Hèlios (deu del Sol i del dia) i Eos (deesa de l'alba).
En la mitologia preolímpica, quan el seu germà Hèlios abandonava el firmament, ella començava el seu viatge pel cel, després d'haver-se banyat en l'oceà primogeni que rodejava la Terra, muntada en el seu carro d'argent...

Se la representa en el cos d'una dona pàl·lida, amb vestits de seda i vaporoses teles, tocada al cap amb una mitja lluna, portant una torxa i conduint el seu carro de plata empès per uns bous blancs...

Us preguntareu per què fem aquesta breu ressenya mitològica en un blog d'una associació de veïns, oi?
Doncs, la resposta és ben senzilla. Només us cal seguir llegint...

Com bé sabeu (i ben segur patiu) la reforma dels microespais dels solars Casita Blanca i Monges avança.

Des d'aquesta associació (amb d'altres) hem anat "pactant" amb l'ajuntament els diferents aspectes que l'obra hauria de satisfer a nivell d'espai, mobilitat, arbrat, mobiliari urbà, etc.
Vàrem reclamar amb certa insistència un monument, en concret alguna estàtua, a fi i efecte de dignificar aquesta plaça major que ha de ser el solar de les Monges.
Ara se'ns ha fet la devolució. Es col·locarà una estàtua de la deesa Selene de la que us acabem de parlar.
Es tracta d'una actuació que ja s'ha fet en altres espais de la ciutat.

La nostra no serà un monument de nova creació. Ans al contrari, és una estàtua ben entrada en anys.
Els qui la coneixen, però, diuen que la imatge val molt la pena i que té un alt valor estètic i artístic.

Selene formava part d'un conjunt monumental amb altres estàtues i columnes. Parlem de la Font de l'Aurora que el 1.928 i durant tres anys presisí els Jardinets de Gràcia. Aquest monument clàssic i mitològic servia de porta d'entrada a la Vil·la de Gràcia, d'ací la relació amb el nostre Districte, cosa que també havíem sol·licitat a l'Ajuntament com a criteri en la tria...

Es considerà el 1.931 que el monument era excessivament gran i s'optà per desmuntar-lo i guardar les diferents parts i imatges al magatzem. a poc a poc s'han anat recol·locant en altres espais de Barcelona.


Així:

  • Les àligues que coronaven les quatre columnes corínties anaren a decorar el picnic de les àligues de la muntanya de Montserrat del zoo de la ciutat
  • Hèlios, amb la seva quàdriga, es col·locà als jardins del Turó Park
  • Minerva, a l'Institut Cartogràfic de Catalunya, a Montjuïc
Així, Selene haurà estat la que més temps ha estat "guardada". Això, però, no significa que el pas de tants anys l'hagi respectat. De fet, hi ha unes petites parts malmeses o trencades, com els dits de les mans. Entenem, però, que cal col·locar-la tal i com està.

L'estàtua es col·locarà, centrada en el solar, mirant a l'avinguda de Vallcarca però, en tenir el cap lleument inclinat i girat, la deesa mirarà l'espai de la casita Blanca.

La imatge en diferents fotografies recents



Creiem que l'espai quedarà molt valoritzat amb aquesta estàtua i que la tria feta demostra l'interès de tots i totes en deixar un espai de qualitat per als veïns.


Altres dades

Autor: Joan Borrell i Nicolau