dissabte, 5 de novembre del 2016

Joan Junyer i Dolors Canals, una vida de pel·lícula

A l’espai conegut com “Consolat de Dinamarca” -a partir d'ara, Casa Junyer Canals- s’ha inaugurat aquest dissabte, 5 de novembre, una exposició temporals per reivindicar la figura d’aquests dos eminents personatges del segle XX, amb profund arrelament a Vallcarca.

Hi ha assistit una quarantena de persones, veïns i veïnes, membres de diferents associacions. L’acte ha estat encapçalat pel Regidor del Districte, el senyor Eloi Badia. Hi ha intervingut familiars i persones que els van conèixer.

En Joan Junyer fou un important artista plàstic des dels anys vint del segle passat fins a la seva mort, el 1.994.  Respirà art des del bressol, sent son pare amic de Picasso. Treballà fins a la seva mort amb gran vitalitat i passarà a la posteritat per ser el creador de pintures que s’aguanten dretes.
La seva dona, na Dolors Canals fou metgessa però, sobretot, pedagoga. Recerca avançada als seus temps, en la línia piagetiana, centrà els seus esforços en comprendre la formació de la persona en infants entre el naixement i els tres anys.

Ambdós personatges són poc coneguts i valorats a casa nostra.  Visqueren la guerra i un llarg exili que fou un parèntesi massa llarg per arrelar en els cercles autòctons, com sí ho aconseguiren a Nova York. Ara, en el procés de recuperació de la memòria històrica, actes com el d’avui i les xerrades i exposicions que se’n deriven cerquen rescatar-los de l’oblit i reivindicar la seva vàlua personal, artística i científica.


Aquí us deixem uns enllaços
per conèixer la seva vida, que
com hem dir en encapçalar
aquestes línies, fou de pel·lícula !!