divendres, 24 de maig del 2013

Pla Buits - Solar "Casita Blanca"

19 h
Auditori Biblioteca Jaume Fuster.
Ple a vessar

INFORME - QUE NO PAS "ACTA"

Ahir vam assistir a una intensa però, alhora, productiva trobada.

Des de l'Ajuntament i les diferents entitats afectades es volgué mostrar les bondats (i característiques) del projecte de fer un hort urbà al solar de la Casita Blanca.

Un esquema (perdó per la baixa qualitat, cosa dels mòbils!) de la proposta d'ús presentada ahir.

La sala es buidà progressivament, però estem molt satisfets del grau d'implicació i de participació cívica dels veïns i veïnes.

El solar de la discòrdia! Què petit es veu! Un hort no hi cap!


Se'ns explicà que tot era fruit d'una voluntat política de "fer coses" al barri, de que ens els diferents solars que, com bolets a la tardor, anaven sorgint en l'horitzó del barri s'hi "fa vida". 
Volien que el veïnat s'adonés que el projecte no s'atura i que, malgrat els pocs recursos disponibles, quelcom es mou al barri.
Se'ns explicaren les bondats de les diferents associacions i fundacions que haurien d'assumir el cost i la gestió de tirar endavant amb un projecte que van "guanyar" en un concurs públic fet a tal efecte.

Un moment dels inicis de la trobada quan s'estava procedint a explicar la proposta institucional...
El veïnat, amb l'AAVV al capdavant, manifestarà, amb diferent grau d'intensitat:

  1. un total respecte, admiració i suport per la tasca social i d'inserció de les diferents entitats i fundacions assistents a la trobada
  2. un complet i frontal rebuig al projecte o a la contraproposta de la gestora municipal de fer cohabitar espai per als veïns amb un hort més reduït. Entenem que aquest espai no és l'idoni per a la creació d'un hort urbà.
  3. la necessitat que el solar esdevingui espai de trobada, lloc de pas, "placeta" central del barri i que, per tant, no se'n faci un ús "particular".
  4. la nostra exigència que el solar de les monges i el de la "Casita Blanca" formen un tot únic, indissociable i que cal ser tractat així en la línea aprovada pel projecte del barri fa 13 anys.
    Demanem que la solució als dos espais sigui contemporània, lineal, homogènia, única.
  5. un intens descontentament de com s'està aplicant el projecte de reurbanització de l'avinguda Hospital Militar-Farigola, aprovat el 2.002
  6. el descontentament per l'agravi comparatiu que pateix Vallcarca, malgrat les boniques paraules, respecte d'altres zones de la ciutat que s'han rehabilitat completament en poc temps i amb gran dispendi econòmic.
Les entitats, a la vista del rebuig dels residents, decidiren "congelar" el projecte i, fins i tot, abandonaren físicament l'estrada, deixant sols els representatnts de la Casa Gran.

Ara quedem a l'espera de la resposta d'aquesta, ja que el Sr Tendero afirmà repetidament que "en prenem nota".
Una resposta política, ja molt sentida i que, amb tots els respectes, no ens creiem del tot (tenim ja algunes experiències negatives anteriors).
Esperem equivocar-nos i que, d'una per totes, el nostre projecte agafi certa embranzida, malgrat les penúries econòmiques.