dimarts, 20 de maig del 2014

Albi i el departament del tarn



Per l'August Lorente, veí de Gràcia

Aquesta “comarca” francesa, ells en diuen “departament”, situada a 3 hores i tres quarts per autopista de Barcelona, és una autèntica meravella, “amagada” entre les innombrables perles d’una França molt potent en turisme internacional. Aquesta distància en fan una destinació ideal des de la nostra ciutat.
La seva capitat, Albi, queda emmascarada davant el potencial del que disposa la conegudíssima Carcassona; aquesta sí, ben coneguda de catalans en general i barcelonins en particular.
Us he de dir que, malgrat aquests “inconvenients”, és un departament francès preciós. Si us decidiu a anar-hi, de ben segur, no us defraudarà gens ni mica.
En un número anterior d’aquesta revista ja vam parlar d’Albi. La Catedral de Santa Cecília i el Palau de l’Arquebisbe contigu (seu d’un fabulós museu dedicat a l’artista local Toulouse-Lautrec), valen per si sols una estada a la ciutat. El casc antic, una llarga passejada per la llera del riu Tarn (que dona nom a aquesta terra), completen un dia perfecte. Una potent oficina de turisme us ajudarà, en correcte castellà, a dissenyar la vostra visita.
Però aquesta terra és una caixa d’agradables sorpreses. Dispersos pel territori podreu trobar preciosos indrets, caves, bastides. En vam visitar dos, però ens consta, que n’eren molts més: Castelnau de Montmiral i Cordes-sur-ciel. Aquestes dues visites gairebé obligades, testimonien un passat medieval, càtar, estimulant.
Cordes-sur-ciel, aquest 2.014, està participant en un concurs nacional, en que es busca quin és el poble francès més formós. Només això ja és garantia de bellesa. Impressionant.
Imatge ideal de l'Albi
Hem fet la visita al mes de maig. Entenem que la primavera és el moment ideal: el dia allarga, la temperatura agradable però no sufocant, ajuda el viatger en el seu pelegrinatge. El verd era omnipresent, les tonalitats maragdes es perdien de vista. Aigua arreu. Una gastronomia variada i rica, com correspon a la reputació del país. Un nivell de vida alt, però accessible. Una xarxa turística completa i omnipresent faciliten la vida del turista.

Això sí, convindria agafar un mínim de tres dies. Un cap de setmana normal es fa, malauradament curt i et deixa la sensació de no haver pogut descobrir-ho tot. La distància accessible, però, facilitaran que hi poguem tornar. El Tarn s’ho val!!