divendres, 19 d’octubre del 2012

Ple Extraordinari, 18-IX-12



Per en Manuel Toribio
El passat dia 18 de setembre es celebrà un Ple Extraordinari a l’Ajuntament de Gràcia amb l’únic objectiu de presentar, per a la seva aprovació, el PROGRAMA D’ACTUACIÓ DEL DISTRICTE 2012-2015, que s’insereix al Marc Estratègic de l’Ajuntament de Barcelona.
És ben conegut que el Programa d’Actuació Municipal (PAM), proposat per l’equip de govern i aprovat pel Ple, és un dels instruments del sistema de planificació de l’Ajuntament de Barcelona, juntament amb el Pla d’Inversions Municipal (PIM), el Pla Financer, els Pressupostos Generals del Municipi i el Pla de Tresoreria.
Així mateix, el Programa d’Actuació del Districte (PAD) té per objecte la formulació de l’estat de les necessitats inversores dels Districtes i “en cap cas pot contenir projectes contraris al PAM, al Pla d’Inversions Municipal (PIM) i al Programa Financer”. Se’ns entregà un document amb tot el seu contingut que romandrà ben arxivat a la nostra Associació i, evidentment, a disposició de qui desitgi consultar-lo.
El contingut del PAD ha de recollir les necessitats inversores dels Districtes, la proposta d’actuacions a realitzar en el mandat per cobrir aquestes necessitats i la identificació i priorització dels projectes d’inversió directa en el marc del PAM, PIM i Programa Financer. Com a conseqüència, la proposta d’actuacions d’inversió ha d’estar avalada per la disponibilitat pressupostària i ser coherent amb la planificació global de la ciutat.
A partir d’aquestes premisses, l’exposició del contingut de l’esmentat Programa d’Actuació del Districte va recaure en la Regidora, na Maite Fandos, que va anar detallant, de manera ràpida, aspectes de cadascun dels diferents punts.
Pel que a la nostra Associació i voltants fa referencia, s’especificà que “no podem oblidar l’important repte que hem de regenerar i promocionar als nostres barris; per això es prioritza el donar un nou impuls a tota la gestió derivada del desenvolupament de la Modificació del planejament del PGM del sector Vallcarca-Farigola, impulsant les expropiacions, la construcció d’un edifici per al reallotjament dels afectats i plantejant projectes pels solars buits, i la nova urbanització de la Travessera de Dalt entre Lesseps i el carrer d’Escorial, de la que se’n deriva la construcció de l’aparcament Jardins Menéndez Pelayo, l’enjardinament de la cobertura de l’aparcament i l’inici de les obres d’urbanització”.
En definitiva, el PAD és un conjunt de molt bons i, fins i tot, lloables propòsits que, d’una banda, no dóna cabuda a totes les necessitats del Districte i, de l’altra, ens demana que hem de tenir aquella confiança, massa sovint frustrada, en que totes les actuacions programades puguin arribar a ser una realitat en els terminis fixats. Hom continua amb grans dosis de paciència que esdevé inquietud, alhora que mantenim l’esperança en que, a poc a poc, però sense pausa, arribem algun dia a veure realitzat aquest Projecte que, per al nostre barri, aprovà la Generalitat de Catalunya, ja fa més d’una dècada (a principis de 2.002).
Tot plegat, malgrat l’època de profunda crisi en que estem immersos, cosa que no fa sinó afegir un dels principals obstacles amb que hom topa, l’econòmic, malgrat no ser l’únic.